Hoe houd jij jouw mensen binnenboord?

Help! Kapers op de kust!

Maar liefst 1 op de 5 mensen is de afgelopen 12 maanden van baan gewisseld: het gaat om 1,8 miljoen mensen. Tegelijkertijd zijn juist minder mensen op zoek naar een nieuwe baan. Hoe deze ontwikkeling te verklaren is? Er is een ware jacht op werknemers: bijna 40 procent van alle werkenden in Nederland is in het afgelopen kwartaal benaderd door werkgevers of headhunters voor een nieuwe baan. En hier stopt het niet: eenmaal in het sollicitatieproces, gaat het aannemen van mensen makkelijk en snel. Kortom: werknemers hoeven minder moeite te doen; potentiële werkgevers komen naar ze toe. Deze trend maakt nog duidelijker dat werkgevers in zouden moeten zetten om het binden en boeien van hun mensen. Tevreden en gemotiveerde mensen zijn immers minder geneigd om hun huidige baan op te zeggen. Hoe je jouw mensen gemotiveerd houdt? Dat lees je in deze blog!

Mensen binden en boeien? Werk vanuit mensgericht leiderschap

Als je weet wat mensen motiveert om bij je te willen blijven komen én blijven werken, heb je een goed beginpunt om stappen te zetten. Het is echter niet makkelijk om dit helder te krijgen én met deze inzichten te gaan werken. Hiervoor is het nodig dat je bereid bent mensgericht te werken. Waarom? Pas als jij je verdiept in jouw mensen en inzicht krijgt in hun drijfveren, hun waarden en hun concrete behoeftes, kun je ze bieden wat nodig is. Het gaat om maatwerk willen en kunnen leveren.

Hoe het werkt? Elk mens is uniek en heeft een eigen verhaal. We zien van elkaar echter alleen het waarneembare gedrag, dat we lang niet altijd goed begrijpen. Dat heeft te maken met onze eigen perceptie: we kunnen alleen afgaan op wat wij zélf ervaren en zien. Wat er onder het gedrag van anderen zit: de overtuigingen en waarden van mensen, is vaak niet zo bekend. Als je echter beter begrijpt wat iemand drijft, kun je effectief met elkaar communiceren in werksituaties: dát is een belangrijke basis om mensen en daarmee ook teams en organisaties verder te laten ontwikkelen.

Werken met wat mensen motiveert

Als je mensen zoveel mogelijk wilt laten werken vanuit hun drijfveren zul je naar hun hele werksituatie moeten kijken en hierover met elkaar in gesprek moeten gaan (en blijven):

  • Past het werk dat iemand doet, niet alleen bij wat een persoon kan, maar ook wat een medewerker zou willen (ontwikkelen)?
  • Werk zou echter niet alleen op het niveau van taken, competenties en kwaliteiten moeten matchen, het gaat ook om het kunnen werken vanuit persoonlijke waarden. Als je namelijk werk doet dat aansluit bij jouw waarden, voel je dat je energie besteedt aan dingen die voor jou van belang zijn. Als je vervolgens kunt werken op een manier die bij je past, werkt dat motiverend.
  • Het ervaren van gedeelde waarden in de organisatie en in teams is eveneens belangrijk. Als mens wil je namelijk voelen dat wat je doet nodig is en gewaardeerd wordt. Daarbij is effectieve en prettige onderlinge communicatie een belangrijke factor; als je elkaar niet begrijpt, ontstaan er gemakkelijk spanningen en onbegrip wat weer ten koste gaat van het werkplezier.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Neem vrijblijvend contact op met info@colorify.nl om te informeren hoe ons trainings- en adviesbureau uw organisatie u verder kan helpen.